понеділок, 15 травня 2017 р.

Шкідливість солодких газованих напоїв

Мета : надати дітям знання про шкідливість солодких, газованих  напоїв. Продемонструвати їх вплив на  живі організми   та ознайомити з шкідливим впливом на організм людини.

Хід бесіди
-Кока-кола, пепсі – кола, лимонад, спрайт …. Про що вам говорять ці назви? ( Роздуми дітей)
Давайте побудуємо асоціативний кущ. Які у вас виникають асоціації до солодких напоїв.
  -Як ви вважаєте про що сьогодні буде йти мова?  ( Роздуми дітей)  Так, сьогодні ми з вами  поговоримо про солодкі ,газовані напої.  Ми перевіримо на практиці як вона впливає на рослини, дізнаємось чи корисні газовані, солодкі напої для людського організму та ознайомимось з історією виникнення їх в нашому суспільстві.


    Коли ми говоримо назву будь – якого солодкого ,газованого напою ми завжди уявляємо приємного смаку та аромату воду , яка буває  різного кольору . Вперше газовану воду виготували в Англії у 18 ст. Далі в Швеції створили перший апарат по насиченню води вуглекислим газом. У 1783 році почалось промислове виробництво газованих вод. На 90 % вона складалась з води з добавленням цукру та вуглекислого газу. Згодом для більш вигідного виробництва цукор було замінено на хімічну  речовину ( аспартам)  , що при 30 градусах тепла ( а в шлунку більше) розкладається на метиловий спирт і формальдегід які є отруйними для організму людини, вони руйнують печінку  та порушують роботу внутрішніх органів.  Також аспартам є причиною втоми , неуважності , агресії.
 Давайте зараз з вами  згадаємо , яку роль відіграє вода в житті людини та рослин. ( Прийом мікрофон) .
Почніть свою розповідь зі слів « В житті людини вода…»
-         Потрібна для росту та живлення рослин.
-         У воді живуть риби.
І т.д. (роздуми дітей)
     Я вам пропоную стати на певний час дослідниками і перевірити чи дійсно солодка газована вода не є корисною.   
Дослід № 1 Ми зараз з вами візьмемо зерно пшениці і  покладемо   його в 2 стаканчики в перший  наповнимо простою водою яку ми п`ємо а  другий ­– солодкою.  Потім перевіримо що станеться із зерном через декілька днів.  Чи мають  корисні властивості  солодкі напої?
  Діти ви всі пили домашні  соки. Якщо залишити сік в кімнаті через деякий час,що з ним станеться, чи можна його буде пити ?Чому?( Роздуми дітей). Він буде мати не приємний запах та смак ,скисне. А все тому що ці напої без консервантів , з натуральних продуктів . Що відбудеться із солодкою водою , давайте перевіримо.
Дослід № 2 На декілька днів залишимо в стаканчику воду ,змінить вона свій запах  чи смак?
     Ось наша бесіда підходить до кінця. Що нового ви дізнались? Чи потрібні вам ці знання в житті і де їх ви можете використати? А щоб перевірити чи змінилась ваша думка стосовно  солодких газованих напоїв я пропоную вам знову створити асоціативний кущ на ту саму тему.

Давайте проаналізуємо , що з`явилось нового а що зникло, чому?

Немає коментарів:

Дописати коментар